luni, 1 iulie 2013

TREAPTA MATEMATICII (Cum poţi depǎşi blocajele provocate de matematicǎ)

“Atunci cȃnd schimbi felul ȋn care priveşti lucrurile,
lucrurile pe care le observi se schimbǎ” – Wayne Dyer, scriitor

Este normal să ai emoții atunci când ai un examen important. Ai mai trecut și vei mai trece prin astfel de momente în viață! Rezultatul nu depinde doar de cât ai învățat, ci și de cum tratezi tensiunea momentului. În funcție de cum privim situația, stresul poate fi pozitiv, caz în care te stimulează, sau negativ, caz în care îți consumă energia pe care o poți folosi pentru rezolvarea subiectelor.  Cum ar fi ca ȋn ziua examenului, când te trezești, sǎ alegi să fii optimist(ǎ) şi sǎ iţi spui:  “Astǎzi dau BACUL, este ceva nou pentru mine. De-abia aştept sǎ vǎd cu ce mǎ confrunt!“.

Am lucrat timp de 14 ani ca profesor de matematică și am combinat partea de cunoștințe cu ceea ce se numește coaching, pentru a le elevilor încrederea că pot rezolva problemele și că pot reuși la examene! Astăzi, sunt și profesor de matematică și coach, și am avut prilejul să contribui, ca voluntar, în cadrul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro). Astfel, am experiență în a lucra și cu elevi din licee cu rezultate slabe la BAC, nu numai cu elevi din licee de renume.

În ultimii ani, să iei BACUL înseamnă să fii capabil să treci la matematică. Am constatat că și elevii buni, care au cunoștințele necesare, câteodată nu reușesc să treacă acest examen pentru că se blochează.  Din experința mea de ani de zile de lucru cu elevii, am văzut că următoarele recomandări te pot ajuta atunci când ai de trecut un examen important precum BACUL:

 Bea apǎ! Evitǎ cafeaua si bǎuturile care conţin cofeinǎ!
Cel mai frumos cadou pe care poţi sǎ ȋl oferi corpului tǎu în condiții de stres (și nu numai) este sǎ bei apǎ. Ȋmpiedici deshidratarea  corpului şi ȋţi aduci un aport de energie. Cofeina deshidrateazǎ şi ai nevoie de un şi mai mare aport de apǎ.

 Respirǎ!
Atunci cȃnd îţi dai seama cǎ te cuprind emoţiile negative, respirǎ de 3 ori profund (poți ȋnchide ochii, dacă te ajută). Pare ciudat, dar majoritatea oamenilor inspirǎ insuficient aer. O respiraţie profundǎ îţi aduce acea energie şi vitalitate de care ai nevoie ȋn timpul celor 3 ore de examen. Ce crezi, poți să le spui acelor gânduri și emoții negative să aștepte la ușă, până vei ieși de la examen? Astfel, vei reuși să te calmezi și să te concentrezi pe subiecte.   

 Și ce dacă ceilalți cred că subiectele sunt grele?!
Ceea ce pentru altul poate fi perceput ca fiind greu, pentru tine poate fi uşor. Nu uita că rezolvarea problemelor se punctează și parțial. Nu trebuie să rezolvi totul și nici ca rezolvarea ta să fie perfectă pentru a lua o notă de trecere la BAC.

 Foloseşte ȋntrebări! Ȋntrebǎrile te ajută să te concentrezi.
Exemple de ȋntrebǎri care te pot ajuta:
- “Dacǎ aş şti cǎ nu greşesc, ce aş face acum?”  - este o ȋntrebare utilǎ mai ales cȃnd eşti blocat ȋn ȋnceperea rezolvǎrii unei probleme.
- “Care este primul pas pe care ȋl pot face dacǎ, totuşi, aș putea să rezolv aceastǎ problemǎ?”
- “Sunt relaxat ȋn acest moment?“ – dacă nu, atunci adu-ți aminte de regula numărul 2 – Respiră!
- “Ce se ȋntȃmplǎ ȋn interiorul meu ȋn acest moment?” – acest lucru te ajută să te calmezi.
   
 Ignorǎ cuvintele care te blocheazǎ și concentrează-te pe ceea ce ştii!
Cȃnd citeşti textul unei probleme sunt cuvinte sau simboluri care te ȋmpiedicǎ sǎ te apuci de acea problemǎ? Pentru a evita să te blochezi, citeşte enunţul problemei de mai multe ori! Poți să deduci din enunţ relaţii evident corecte şi adevǎrate, să combini şi să asociezi aceste relaţii cu tot ce iţi trece prin minte ȋn acel moment. Foloseşte ȋntrebările de mai sus.

 Foloseşte ciornele și fii atent la timp!
Scrie pe ciorne tot ce iţi trece prin minte legat de rezolvarea exerciţiilor şi problemelor. Dupǎ ce rezolvi o problemǎ, trece-o pe curat. Evitǎ sǎ rezolvi totul pe ciornǎ şi apoi sǎ treci pe curat. Starea ta se schimbă în permanenţǎ şi, la sfȃrşit, s-ar putea sǎ nu mai ai timp sǎ treci totul pe curat sau s-ar putea sǎ treci greşit, tocmai din cauza emoţiilor.

 Deseneazǎ !
Foloseşte ciornele nu doar pentru uzul lor obișnuit. Cȃnd simţi cǎ te blochezi sau că ești agitat(ă), deseneazǎ orice iţi vine ȋn minte. Să desenezi te ajută să te linişteşti. 

M-au inspirat  Simona David-Crisbǎşanu, Ilinca Dobrin,  Horea  Murgu. Mulţumesc! 




Un comentariu:

Giany spunea...

Foarte interesant si util, in acelasi timp, acest articol!!